Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری جماران: با گسترش قلمرو اسلام به ایران(۱۱تا۳۱ هجری) ، تاریخنگاری اسلامی  هم میان مورخین ودانشمندان ایرانی  به عنوان فصل مشترک حیات دینی رواج یافت. تا آنجا که با تسامح می توان ازشکل گیری مکتب تاریخنگاری اسلامی ایران سخن به میان آورد. این مکتب  تا قرن ها پس از قلمرو یافتن اسلام در فلات ایران  حضوری پررنگ داشت و چهره های برجسته ای تاریخنگاری ازارکان آن محسوب می شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مکتب تاریخنگاری  اسلامی ایران متاثر از مکتب تاریخنگاری اسلامی عراق بوده وزبان عربی را به عنوان زبان علمی برگزیده بود. دانشمندان ایرانی عضو این مکتب اغلب ذوفنون بوده وتاریخنگاری یکی از فعالیت های آنان در کنار سایر اشتغالات علمی  محسوب می شده است.همچنین از آنجائی که اندیشمندان مسلمان ایرانی اعم از شیعه یا سنی، انگیزه کمتری جهت دخل و تصرف در گزارش های  تاریخی جهان اسلام داشتند، از سنت تاریخنگاری مرسوم ومعمول  پیروی کرده و کلیه روایت های تاریخی را جمع آوری و ثبت کرده اند. موضوعی که موجب راه یافتن  روایت های سست به آثار مورخین  ایرانی شده و به اصالت آثار آنان لطمه وارد نموده است. 

ابو حنیفه احمد بن دینوری (۲۲۲-۲۸۲ه) یکی از چهره های شاخص مکتب تاریخنگاری  اسلامی ایران است که علاوه برتاریخ نگاری در سایر علوم همچون؛ علم  نحو، لغت، هندسه، هیات ، کشاورزی، گیاه شناسی  و.... تبحر داشته ودر روایتگری به صداقت و امانت داری مشهور است. دینوری در ارتباط با واقعه کربلا گزارش های مختصری را در کتاب« اخبار الطوال »روایت کرده است که با روایت های طبری مطابقت دارد.

چهره دیگر این مکتب ابوجعفر محمد بن جریر طبری مشهور به جریر طبری (۲۱۸-۳۱۰ ه) همه‌چیزدان، مورخ، مفسر قرآن و دانشمند ایرانی، مؤلف کتاب تاریخ طبری مشهور به پدرعلم  تاریخ و تفسیر است.عیب کار طبری در کتاب خود «الرسل والملوک) معروف به تاریخ طبری آن است که مطالب را بدون جرح و تعدیل آورده ، این درحالی است که طبری در نقل احوال و روایات نهایت دقت را به کار بسته است. طبری از آنجا که بیشتر عمر خود را در عراق گذرانده از منابع عراقی بهره های بسیاری برده وگزارش های ابو مخنف، عوانه بن حکم، مدائنی وواقدی را با امانت داری باز تاب داده است. وی مفصلترین گزارش ها از ماجرای کربلا را ثبت وبه تاریخ سپرده است . طبری گرچه از جو متشنج به سود اموی ها متاثر بوده ولی به دلیل استقلال فکر ورای، تا حدود زیادی از افراط و تفریط و جانبداری ناپسند که آفت تاریخنگاری مستقل است برکنار مانده است.

حمزه اصفهانی( ۲۸۰-۳۶۰ه) دیگر عالم برجسته مکتب تاریخنگاری اسلامی ایران است که با وجود آنکه گزارش های مختصری از قیام عاشورا را در کتاب خود « ملوک الارض و الانبیاء»  به دست داده ولی به دلیل برخورداری از نکات تازه ، در خور تامل است. 

دیگردانشمند ایرانی مطرح در مکتب تاریخنگاری اسلامی ایران علی بن الحسین القرشی ، معروف به ابوالفرج اصفهانی( ۲۸۴-۳۵۶ه) است. وی در اثر تاریخی خود « مقاتل الطالبین» گزارش های معتبری از واقعه عاشورا روایت کرده است. ابوالفرج اصفهانی شیعه زیدی و دردوران آل بویه می زیسته واز حمایت ایشان برخوردار بوده است. 

مکتب تاریخنگاری اسلامی ایران برغم ویژگی های بسیار، دارای  ضعف هائی نیز می باشد که نباید به آن ها بی اعتنائی نمود. همانند طرح عصبیت های قومی در امان نامه گرفتن شمر برای چهار تن از فرزندان حضرت علی (ع) که دینوری در کتاب خود نقل کرده است و یا تخفیف در مقابله حر با سپاه امام حسین (ع) در منزل قادسیه، حال آنکه وی فرماندهی دارای اختیارات بوده و با استفاده از اختیارات خود برای ایجاد اختلال در حرکت کاروان حسینی(ع) به سوی کوفه نقش مستقیم داشته است.

منبع: جماران

کلیدواژه: سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 عاشورا ماه محرم اسماعیل علوی سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 مکتب تاریخ گزارش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۲۷۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری همایش حکمت مطهر با حضور نمایندگی ولی فقیه در سپاه عاشورا

حجت الاسلام سرائی مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه عاشورا گفت: سراسر زندگی استاد مطهری، در راستای احیای مجدد تفکر دینی و حیات بخشیدن به فرهنگ اسلام و مسلمانان سپری شد و او نه تنها به خرافه زدایی و جداسازی پیرایه‌های دروغین از آموزه‌های دینی می‌پرداخت، بلکه فرهنگ بان تیزبینی بود که هر جا می‌دید به آموزه‌ای از آموزه‌های اسلامی ایراد و اشکالی مطرح می‌کنند، آن ایراد را به طور کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌داد، وسپس با توجه به مبانی اصیل اسلامی، خطای اشکال کننده را روشن می‌ساخت و غبار از چهره احکام و قوانین اسلامی می‌زدود.

حجت الاسلام سرایی افزود: استاد مطهری یکی از چهره‌هایی است که در احیای تفکر اسلامی، بیش‌ترین نقش را داشت و یکی از پرچم داران این بینش نوین اسلامی و آثار او قطعا جزو آثار بی بدیل وکم نظیریست که در تمامی زمینه‌های فرهنگی واجتماعی راهگشاست.

وی ویژگی بسیار مهم استاد مطهری، را برخورداری از غیرت دینی دانست عنوان کرد؛ پس از آن که او با پشتکار و تلاشِ بی وقفه، با آموزه‌های حیات بخش معارف الهی آشنایی کامل یافت و هرجاکه احساس کرد به اسلام جفا می‌شود، مردانه وارد میدان شد و با رعایت کامل موازین تحقیق و تحلیل علمی، منصفانه از احکام و اصول اسلامی دفاع کرد؛ و تا جان در بدن داشت، در دفاع از دین کوتاه نیامد.

حجت الاسلام سرایی با اشاره به تهدیدات منافقین در مورد شهید مطهری افزود:وقتی استاد مطهری، با تمام وجود، در دفاع از اهداف و آرمان‌های انقلاب اسلامی، در عرصه‌های گوناگون سیاسی و فرهنگی به فعالیّت می‌پرداخت، تهدید‌های بسیاری متوجّه او می‌شد، امّا در برابر این تهدیدها، با خونسردی تمام می‌فرمودند: هر وقت خدا بخواهد ما را می‌برد، حالا اگر از طریق شهادت باشد، خیلی بهتر است.

در ادامه این مراسم از مربیان عقیدتی وهادیان سیاسی نمونه سپاه شبستر تجلیل بعمل آمد.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • رسالت امام صادق (ع) انفجار علمی بود
  • برگزاری همایش حکمت مطهر با حضور نمایندگی ولی فقیه در سپاه عاشورا
  • منیژه، زنی که آفتاب تن برهنه اش را ندیده است / از محو شبانه نقاشی شاهنامه تا توسل به فردوسی برای حجاب!
  • انقلاب اسلامی ایران ادامه دهنده مکتب امام صادق (ع)است
  • منیژه ، زنی که آفتاب تن برهنه اش را ندیده است / از محو شبانه نقاشی شاهنامه تا توسل به فردوسی برای حجاب!
  • انقلاب اسلامی ایران موجب بیداری مردم جهان شده است
  • رشد و پیشرفت ایران اسلامی در نتیجه شدیدترین تحریم‌ها حاصل شد
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • عرضه دو تک نگاری خبرنگار ایرانی از افغانستان در نمایشگاه کتاب
  • آریایی‌ها چه کسانی بودند؟/ نگاهی عمیق به مهاجرت آریایی‌ها به فلات ایران