Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، علی بهرامیان عضو شورای عالی علمی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی با بیان این مطلب گفت: نسخه خطی تاریخ بلعمی ترجمه تاریخ طبری است که تاریخ نگاری قرن دوم و سوم هجری است که روایت کننده آن دوران بوده و به نوعی کار رسانه‌های امروزی را انجام می‌داد.

وی ادامه داد: تاریخ طبری با توجه به مقام علمی محمد بن جریر طبری مؤلف این اثر، از هنگام تألیف مورد توجه قرار داشت و نخستین گام برای اقدام ترجمه آن به زبان فارسی بنابر مآخذ موجود، در دوران سامانیان و به قلم یا زیر نظر وزیر دانشمند سامانی ابوعلی محمد بن محمد بلعمی صورت گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بهرامیان افزود: ارزش‌های کتاب تاریخ بلعمی به ویژه از دید ما ایرانیان از چند منظر از تاریخ طبری هم بیشتر باشد. در درجه نخست به این دلیل که به لحاظ منابع و مآخذی که اغلب در حال حاضر در دست نیست؛ مورد توجه است و در برخی موارد اطلاعات و آگاهی‌های بیشتری از تاریخ طبری به دست می دهد و دوم اینکه کتاب تاریخ بلعمی از نظر زبان فارسی ارزش خاص دارد.

عضو شورای عالی علمی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی گفت: درست است که در آغاز قصد ترجمه تاریخ طبری در نظر بود و البته اساس این کتاب هم روایات منقول در تاریخ طبری است، اما به هر حال، حاصل کار سرانجام کتابی متفاوت بود و جالب است که مؤلف تاریخ بلعمی در موارد بسیاری بر طبری خرده هم گرفته است. ارزش این اثر تاریخی در قسمت‌های مربوط به ایران باستان اهمیت خاص دارد و از نظر احاطه بر روایات ملی ایران که شاهنامه ابومنصوری و بعد شاهنامه فردوسی بر آن اساس قرار داشت؛ بی اندازه مهم است. به ویژه که شماری از مآخذ آن در باب همین دوره، حتی بیرون از دایره رسمی و شناخته شده روایات ملی از ایران باستان قرار داشته، مانند آنچه در باب بهرام چوبینه آورده است.

وی افزود: کتاب تاریخ بلعمی که نسخه‌ای از آن نیز در کتابخانه ملی نگهداری می‌شود باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و با اینکه تصحیحی از آن در دست است و جایگاه خود را دارد، برای تصحیح مجدد باید تمام نسخه‌های این کتاب در تمام کتابخانه‌ها و کشورهای دیگر گردآوری شود.

وی با اشاره به اینکه تصحیح کتاب تاریخ بلعمی بسیار دشوار است و حتی شاید بتوان دشواری آن را از جنبه‌هایی با تصحیح شاهنامه مقایسه کرد، گفت: نسخه‌های خطی بلعمی فراوان است و توجه به این کتاب و نسخه‌های متفاوت آن از منظر تاریخ زبان فارسی هم در حوزه پژوهشی زبان فارسی بسیار مهم است.

بهرامیان درباره کتاب تاریخ طبری نیز گفت: تاریخ طبری علی رغم شهرت چشمگیر آن، هنوز چنانکه باید شناخته نشده است و هنوز جای تحقیق بسیار دارد.

وی ادامه داد: محمد بن جریر طبری به عنوان فقیه و مفسر و عالم آملی، در زمان خود سنت‌های شناخته شده تاریخ نگاری قبل از خود را در این کتاب گرد آورد و باید آن را یکی از مهم ترین منابع برای شناخت سنت‌های تاریخ نگاری در دو سده پیش از طبری تلقی کرد.

بهرامیان گفت: البته در استناد به تاریخ طبری باید دقت کرد؛ به ویژه از این جهت که طبری در نقل و ثبت اخبار و روایات به چه منابعی ارجاع می دهد و آیا در آن روایات دخل و تصرف می کند یا نه؟ و اساساً چه راه‌هایی برای نقد روایات طبری باید در پیش گرفت. بدیهی است که محققان مسلط بر زبان عربی بهتر می‌توانند از کتاب تاریخ طبری استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر، تاریخ طبری سنت تاریخ نگاری و تاریخ نگری ایرانیان را هم حفظ کرد. روایات طبری در این کتاب هرچه به وقایع دوران خود نزدیک می‌شود، از تنوع کمتری برخوردار است و گاه به نظر می‌رسد به نحوی به اسناد خلافت دوران بنی عباس دسترسی داشته است، مثلاً در ماجرای «بابک خرمدین» به روایت یک شاهد عینی استناد می‌کند که کاملاً جنبه گزارشی دارد و معلوم است که راوی قصد روایت گزارش جزئیات حوادث به یک مقام مافوق بوده است و جالب است که طبری علی رغم شیوه خود در این کتاب، به نام این منبع اشاره‌ای نکرده است. اگر این روایت را یک گزارش رسمی تلقی کنیم، آنگاه دسترسی طبری به آن جالب خواهد بود.

کد خبر 5022125 محمد آسیابانی

منبع: مهر

کلیدواژه: سازمان اسناد و کتابخانه ملی تاریخ طبری نسخ خطی تمدن ایران باستان تازه های نشر گردشگری معرفی کتاب ترجمه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محرم 99 ویروس کرونا رایزنی فرهنگی انتشارات سروش ادبیات جهان انتشارات علمی و فرهنگی کتاب و کتابخوانی تجدید چاپ نقد کتاب کتاب تاریخ بلعمی تاریخ نگاری زبان فارسی تاریخ طبری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۶۸۷۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیر نظام گروسی یک شخصیت بزرگ ملی است

به گزارش خبرنگار مهر، قلیچ خانی پیش از ظهرجمعه در اولین جشنواره خوشنویسی امیر فرهنگ و هنر که در مجتمع امیرنظام گروسی برگزار شد اظهار کرد: اجرای چنین همایشی اهمیت بسیار زیادی دارد و حضور مردم فرهنگ دوست بیجاری در این مراسم بسیار مهم و حائز اهمیت است.

وی افزود: امیر نظام گروسی از شخصیت بسیار بزرگی است و یکی از ابعاد شخصیتی این فرد بزرگ هنرمند بودن ایشان است.

وی افزود: در اولین تذکره خوشنویسان مربوط به هدایت الله خان سپهر از امیر نظام به عنوان خوشنویس نام برده شده است و این بسیار اهمیت دارد

خوشنویس برجسته کشوری گفت: امیر نظام بیش از اینکه یک خوشنویس بشناسیم یک شکسته نویس تحریر است و این باعث تفاوت این فرد شده است.

وی اعلام کرد: امیدواریم این برنامه ادامه داشته باشد و این رویداد فرهنگی همچنان با شکوه خاصی در بیجار گروس برگزار شود.

وی اعلام کرد: لازم است یک صفحه مجازی برای این جشنواره ایجاد شود و این اقدام ضروری است تا تصاویر و نظرات و انتقادات افراد در این صفحه منتشر شود چرا که چنین برنامه‌های باید ثبت و ضبط شود و در اختیار عموم قرار بگیرد

وی اضافه کرد: اشعار و مدیحه سرایی‌های زیادی در وصف امیر نظام گروسی سروده شده است و لازم است تا این اشعار گردآوری شود و خوشنویسان در جشنواره بعدی در آثار خود از این اشعار استفاده کنند.

قلیچ خانی خاطر نشان کرد: امیر نظام گروسی از کسانی است که در ایران و خارج از ایران و تاریخ نام او را می بی نم رد پایی از ایشان در تمام تاریخ وجود دارد و شهرت ایشان ملی است و همین مهم باعث می‌شود تا به این فرد بیشتر پرداخته شود.

کد خبر 6095607

دیگر خبرها

  • اقدامات بی بدیل امام صادق علیه السلام در حفظ و صیانت از روایات
  • ساترا اهمیت تنظیم گری‌اش را نمایش دهد/ امضای تفاهم نامه دانشگاهی
  • شیرینی‌ها و شگفتی‌های کودکان به روایت یک دیدار
  • روایت مرحوم آیت‌الله نجفی تهرانی از زندگی اش
  • ما جز با رعیتِ خود دیگر با کسی جنگ نداریم!
  • امیر نظام گروسی یک شخصیت بزرگ ملی است
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • انتشارات صهبا از کتاب جدید با نام «حدیث مکارم الاخلاق» رونمایی کرد
  • روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری
  • دین سینما به امام صادق‌(ع) چه زمانی ادا می‌شود؟